Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

THE REPORTS ON SARAH AND
SALEEM/ Ned ondertiteld
Tarief: MOOOV Filmfestival
Slotfilm

maandag 30/04 20u30

Drama

Stiekem neuken op de achterbank van een bestelbusje: dat is waar de relatie van Sarah en Saleem uit bestaat. Een paar keer per week, als Sarah haar café heeft gesloten en Saleem klaar is met zijn bestellingen. Misschien konden ze het beter niet doen, want ze zijn allebei getrouwd en zetten er hun huiselijk geluk mee op het spel.

Wat de affaire nog gewaagder maakt: zij is Joods, hij Palestijns. En in het gedeelde Jeruzalem is zoiets geen privézaak. Nadat Sarah en Saleem samen in een club in Bethlehem zijn gesignaleerd, duurt het niet lang of Saleem krijgt van twee kanten de veiligheidsdiensten op zijn nek. Een simpel geval van overspel verandert in een spionagezaak, die een extra politieke dimensie krijgt door het feit dat Sarahs echtgenoot een hoge functie in het Israëlische leger bekleedt.

Dat verlammende toezicht op het persoonlijke leven – in de vorm van staatssurveillance én sociale controle – aan beide zijden van de muur die Israël en Palestina scheidt, werd door regisseur Muayad Alayan ook al in enkele korte films en de speelfilm Love, Theft and Other Entanglements (2015) aan de orde gesteld. Zijn broer Rami, met wie hij steevast samenwerkt, schreef voor hun tweede speelfilm het pakkende scenario, dat stap voor stap binnenleidt in een wereld waar het bijna onmogelijk blijkt om niet verstrikt te raken in politiek.

Winnaar Hubert Bals Fund Audience Award, IFFR 2018. Voor het scenario van deze film werd Rami Alayan bekroond met IFFR’s Special Jury Award 2018 voor een buitengewone artistieke prestatie.