Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

The Day Will Come
ElaN Filmavonden
maandag 17 juli 21u00

Drama

De twee jongetjes Erik en Elmer worden, als hun moeder te ziek is om voor hen te zorgen, in weeshuis Gudjberg geplaatst. Hier zijn de omstandigheden onmenselijk: mishandeling, vernedering en misbruik zijn dagelijkse rituelen. Ze klampen zich vast aan hun fantasie en aan de gedachte dat zij ooit aan deze hel zullen ontsnappen: “The day will come.”

Met name de jonge Elmer is een dromer. Terwijl zich buiten het weeshuis allerlei culturele veranderingen voordoen – het zijn immers de roerige zestigerjaren – krijgen de jongens in Gudjberg hier niets van mee en moeten zij zien te overleven in hun eigen kleine samenleving. Elmer droomt ervan astronaut te worden en hoewel niemand in hem gelooft – er is namelijk nog nooit een voet op de maan gezet – houdt deze gedachte hem overeind in Gudjberg.

Onmenselijke omstandigheden

Daar gaat het er namelijk niet makkelijk aan toe. De leraren gedragen zich even sadistisch als onmenselijk en wie niet aan hun strenge eisen voldoet, dient zich bij de directeur (Lars Mikkelsen) te melden voor een afranseling. De enige leraar die zich niet met deze praktijken bezighoudt is de nieuwe lerares Lilian (Sofie Gråbøl), maar omdat ook zij de mishandelingen toelaat, is de grens tussen goed en kwaad een stuk gecompliceerder dan je in eerste instantie zou verwachten. Ook de weesjongens zelf – die bovenal slachtoffer zijn in dit verhaal – ranselen elkaar regelmatig af, als dit betekent dat hen zelf een straf bespaard blijft. Dit zorgt ervoor dat je als kijker vaak op het puntje van je stoel zit, terwijl je een krampachtig ‘’doe het niet!’’ moet onderdrukken.

Deense drama

The Day Will Come verscheen in Denemarken eerder onder de titel Der kommer en dag. De makers van onder andere hitseries Borgen en The Killing bewijzen met deze film opnieuw dat Deense drama’s ook elders in Europa een groot succes zijn. Het scenario is slim uitgedacht en de cameravoering grandioos: je wordt als kijker meegezogen in het isolement van Gudjberg. Waar het onderwerp van een sadistisch weeshuis niet bijzonder origineel is, stijgt The Day Will Come uit boven de clichématige middenmaat door slim schrijfwerk en buitengewoon goede acteurs.

Fantastische acteurs

Hoofdrolspeler Lars Mikkelsen keert na meerdere uitstapjes naar de internationale televisiewereld – zo was hij onder andere te zien in het derde seizoen van Sherlock – terug naar de Deense set. Hij zet een buitengewoon sterke rol neer als de sadistische directeur Heck. Mikkelsen wordt vaker gecast als de slechterik en bewijst opnieuw hoe hij een harteloos en ijskoud personage kan neerzetten. Toch stelen de kindacteurs, en dan met name Harald Kaiser Hermann (Elmer), de show. Hij draagt de film en laat zien hoe kinderlijke onschuld en te snel opgroeien met elkaar verweven kunnen zijn.

The Day Will Come is een aangrijpende film, die je tot ver na de aftiteling met grote verslagenheid in de bioscoopstoel laat zitten. Vooral de woorden ‘’gebaseerd op een waargebeurd verhaal’’ maken dan diepe indruk. De film laat zien hoe je alle hoop op een goed einde kunt verliezen, maar toch kunt dromen over reizen naar de maan.

Bron: Filmvandaag.nl