Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

PULP FICTION (2u34)
vooraf kortfilm ‘The Big Dinner’
wo 14/08 21u30 / GRATIS

Actie Drama Thriller

25 jaar geleden kwam de 2e film van Tarantino in de zalen.
Wij brengen hem als GRATIS ‘TERRASFILM’ op woensdag 14 augustus om 21u30

met John Travolta, Samuel L. Jackson en Bruce Willis

Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace (Ving Rhames). Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z’n geld vandoor gaat.

Dankzij het fenomenale succes van zijn debuutfilm Reservoir dogs ligt de naam van Quentin Tarantino op ieders lippen. Dat schept verwachtingen. Met Pulp fiction, de tweede film van Hollywoods nieuwe wonderkind, consolideert Tarantino zijn positie. Het leverde hem alvast de Gouden Palm op het festival van Cannes op.

Bij de uitreiking van de Palm klonk vanuit de zaal boegeroep. Enkele ontevreden Fransen konden hun teleurstelling over de jury-uitspraak kennelijk niet verkroppen. Het lijkt waarschijnlijk dat de Franse afkeer van de hegemonie van de Amerikaanse filmindustrie in Europa debet was aan het protest. Het kan echter ook aan een gebrek aan gevoel voor humor gelegen hebben. Quentin Tarantino schreef een gedeelte van het scenario voor Pulp fiction tijdens een verblijf in Europa en de film zit vol amusante observaties over de Franse en Nederlandse leefstijl. De plaagstootjes richting Parijs betreffen de Franse benaming van enkele McDonalds’ produkten. Tot grote hilariteit van zijn collega-gangster Jules Winnfield vertelt de net uit Europa teruggekeerde Vincent Vega dat een ‘quarterpounder with cheese’ in Parijs als ‘royale with cheese’ verkocht wordt en dat men er spreekt over ‘le big mac’. Voor een cultureel chauvinistische Fransman zal het even slikken zijn.
Over het leven in Amsterdam heeft Vega aanzienlijk meer te melden: hij prijst het drugsbeleid, de kwaliteit van de heroïne en het feit dat men hier bier schenkt in de bioscoop. Wanneer hij Jules vertelt dat we in plaats van ketchup mayonaise bij de frieten nuttigen trekken ze beiden een vies gezicht. Zoiets kan gewoon niet.
BRON: FILMKRANT.NL