Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

SOLARIS : di 18 juni 20:00
Klassieker
lengte: 2u47 / Tarief lange film

Drama Thriller

De laatste Film Fest Gent on tour is een bijzondere film. We sluiten het seizoen namelijk af met een restauratie van de schitterende ‘Solaris’ van grootmeester Tarkovski, een meesterwerk uit 1972.

Wanneer een psycholoog aankomt op een ruimtestation die een baan maakt om de oceaanplaneet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Er doen zich ook enkele andere vreemde gebeurtenissen voor, zo verschijnen oude kennissen van de crew ter plekke, van wie sommigen al dood zijn.

Regie: Andrei Tarkovski / met: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis en Jüri Järvet/ Sovjetunie, 1972 / 2u47′

Onder de noemer Film Fest Gent On Tour tonen we elke derde dinsdag van de maand in avant-première de allernieuwste films van markante filmmakers van deze tijd. De film wordt telkens voorafgegaan door een video-introductie waarin Patrick Duynslaegher (tot voor kort artistiek directeur FFG) en een relevante gastspreker dieper ingaan op wat de film nu zo bijzonder maakt. 

Met deze film won Tarkovsky in 1972 de Grand Prix op het Festival van Cannes. De film werd door de pers beschouwd als Tarkovsky’s anti-modernistische antwoord op Kubrick’s 2001, A Space Odyssey, dat vier jaar eerder was uitgekomen.