Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

MA’ ROSA / lengte: 1u50
ElaN Filmavonden & Please
Release Me / tarief: €6,00

Drama

Ma’ Rosa – vertolkt door de in Cannes gelauwerde Jaclyn Jose – heeft vier kinderen en een kruidenierswinkel in een arme buurt van de Filippijnse hoofdstad Manila. Om financieel rond te komen, verhandelen zij en haar echtgenoot kleine hoeveelheden drugs. Wanneer ze gearresteerd wordt, is Ma’ Rosa tot alles in staat om haar vrijheid van de corrupte politie terug te kopen.

De Filippijnse filmmaker Brillante Mendoza blinkt uit in het maken van harde, broeierige films. In sociaal-realistische contexten creëert hij een magistrale sfeer van chaos en spanning. Ook Ma’ Rosa is energiek gemonteerd en speelt zich af op een plaats waar het nooit stil lijkt te zijn.

Dave Mestdach, filmcriticus bij Knack Focus, over Ma’ Rosa:

“Ik zag Ma’ Rosa twee jaar geleden in Cannes, waar Jaclyn Jose de prijs voor Beste Actrice binnenhaalde. Een opvallende prijs, want regisseur Brillante Mendoza werkt immers vaak met amateur-acteurs. Op die manier scherpt hij het naturalisme en de documentaire-feel aan.

Ook in zijn andere films, zoals Kinatay, toont Mendoza zich een meester in het uittekenen van een milieu. Hij zuigt de kijker mee naar een specifieke plek en laat de kleuren zien en de geuren ruiken. Enkel in een bioscoopzaal komt die immersie helemaal tot zijn recht.

Mendoza heeft heel lang uitsluitend reclame gemaakt en die schade wil hij, naar eigen zeggen, inhalen. Zijn films getuigen, misschien niet toevallig, van een jachtigheid, een urgentie; ze zijn broeierig en energiek. Mendoza maakt films alsof zijn leven ervan afhangt. Dat doet hij vaak op een guerrilla-manier, waardoor zijn beelden soms slordig overkomen, maar tegelijk gaat hij gestileerd te werk met lange shots en gechoreografeerde bewegingen.

Ma’ Rosa is als een 100 minuten lange lijn coke, die je onderdompelt in de opgefokte grootstadjungle.

De film kreeg hier nooit een officiële release, ondanks de prijs in Cannes. Misschien werd de film te gewaagd beschouwd door distributeurs? Nochtans is Ma’ Rosa niet ontoegankelijk. In de kern is het een achtervolgingsthriller, een genre waar het grote publiek toch niet vies van is.”