Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

BAIT / Ned Ondertiteld / 1u30
uit de Please Release Me reeks
GRATIS van 23 tot 27 nov

Drama

BAIT

MARK JENKIN — UK, 2019 – 16MM — 89’
 
Geen ondertitels
De woest originele en ambachtelijk vervaardigde film Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en doet voor even ook onze kust aan. Jenkin maakte deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwind Bolex. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd. Dit alles geeft de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’ cinema maar tackelt de film wel degelijk moderne thema’s als gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds meer homogene wereld.

Nadat ‘tourists go home!’-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkin’s korrelige zwart-witdrama nu ook in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland op. In deze analoog gefilmde en gemonteerde film kijken twee broers met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yups met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht. De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele, expressionistische stijl die meer bij oude b-horror past dan bij een film over een picturale havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall en omstreken lokken, maar avonturiers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.
 
De vertoning van de film in Oostende is de kick off van een brede release in het kader van Please Release Me. Hierna wordt de film vertoond in KASKcinema (Gent), Netwerk (Aalst), BUDA (Kortrijk), Cinema ZED (Leuven), De Cinema (Antwerpen), RITCS (Brussel) en The Roxy Theatre (Koersel). 

Kijk hier GRATIS van 23 tem 27 nov