Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

vanavond avant première “Beyond the Hills”

Cristian Mungiu, regisseur van 4 months, 3 weeks en 2 days (Gouden Palm 2007), werd met zijn nieuwe film opnieuw enthousiast onthaald op het voorbije Filmfestival van Cannes. Mungiu mocht de award voor Beste Scenario in ontvangst nemen en de actrices Flutur en Stratan deelden de Gouden Palm voor Beste Actrice. Onlangs werd ook bekend gemaakt dat de film de Roemeense inzending voor de Oscars wordt.
Wij interviewden de regisseur en actrices op het festival van Gent en het verslag daarvan vertonen we voor de film.
‘Beyond The Hills’ is het verhaal van de intense vriendschap tussen Alina (Cristina Flutur) en Voichita (Cosmina Stratan), twee jonge vrouwen die samen zijn opgegroeid in een weeshuis. Op hun 18de verlaten ze het weeshuis en gaan ze elk hun eigen weg. Voichita is het klooster ingegaan en wijdt haar leven aan God. Als Alina, die naar Duitsland is verhuisd, Voichita probeert te overtuigen om bij haar te komen wonen, haalt ze de besloten, haast sektarische wereld van het klooster totaal overhoop.

De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen – neergeschreven door de Roemeense schrijfster Tatiana Niculescu Bran – over een jonge vrouw die een exorcismeritueel in een Roemeens klooster niet overleefde. Naast Alina en Voichita krijgt ook religie een belangrijke rol in de film, een taboe in het huidige Roemenië. Maar bovenal is het een verhaal over de geschiedenis van het land zelf, over hoe 50 jaar communisme en 20 jaar ontgoocheling de sfeer bepalen onder de bevolking.